fbpx

Jóga

Mi a jóga?

A felületes szemlélő számára, vagy első látásra, tornagyakorlatok sorozata.

Van benne nyújtózkodás és törzscsavarás. Van benne hanyatt fekvésben lábemelés és fejenállás. Van benne könnyen elsajátítható, egyszerű és van benne sok gyakorlást igénylő, bonyolult testhelyzet.

A jóga jellegéből adódóan, bárki gyakorolhatja, nemtől, kortól és testalkattól függetlenül. A gyakorlatok az élettani hatásaik figyelembevételével sajátosan vannak összeállítva. A végrehajtásuk módja – ütemezésében és a légzéssel való összehangoltságában – különleges. Kiválóan alkalmas a mozgásszegény életmód, az egyoldalú vagy kötött sporttevékenység, vagy a fizikai és szellemi kifáradással járó munka egészségre káros hatásainak ellensúlyozására.

A jóga gyakorlatai megmozgatják, és kiegyensúlyozott működésre ösztönzik a test izmait, ízületeit, a csontrendszert, a belső szerveket, az érrendszert és az agy sejtjeit. Hatásuk révén javíthatod egészségedet, harmonizálhatod testsúlyodat, légzésedet, vérkeringésedet és növelheted szellemi teljesítőképességedet.

Speciális gyakorlatok révén jótékony hatást gyakorolhatsz bőröd szépségére, szexualitásodra, idegrendszered működésére is. A jóga foglalkozik a lelki életed harmóniájával is. Meditatív gondolatok, relaxációs mondatok és szellemi tanítások révén érzelmi életedre és ezáltal környezetedre és a környezeteddel való kapcsolatodra is jótékony hatást gyakorol. Javíthatod a családtagjaiddal és más emberekkel való jó viszonyodat.

A jóga ez, és ennél jóval több!

red-bg.jpg
red-bg.jpg

HATHA JÓGA

Arra törekszik, hogy a testet tökéletesítve az, a szellem tökéletes hordozójává váljék. Ennek érdekében testgyakorlatokkal megerősíti a test izmait, légző gyakorlatokkal kiegyensúlyozza az idegrendszert, koncentrációs gyakorlatokkal kiélezi a figyelemösszpontosító képességet, relaxációs elemekkel ellazítja a testi és lelki feszültségeket. Egyéb sporttevékenységek jó kiegészítője is. Segít az izmok rugalmasságának megszerzésében és megtartásában, javítja szellemi teherbírást. Kortól függetlenül ajánljuk.

Olyan egyedülálló mozgásforma, amely a belső szerveket is stimulálja pl: a fej vérkeringését serkenti, a szem izomzatát dolgoztatja. Jótékony hatással van az idegrendszeri-, pszichés-, légzőszervi-, bél, emésztőszervi betegségekre, asztma, aranyér, változókori, mozgásszervi- és gerinc problémákra.
A fizikai önfegyelem, a testgyakorlás útja. Mi nyugaton ezt a jógaösvényt ismerjük jógaként. Testpozitúrák (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajáma) segítségével végső soron a szellem és a lélek  megfegyelmezésének útja.

red-bg.jpg

Etka jóga

Az Etka jóga a velünk született természetes légzés, tartás és mozgás visszaszerzésére megtartására törekvő módszer. Hatására a helytelen testtartásból származó túlnyújtott hátizom, a megrövidült mellizom lassan megerősödik, a természetes testtartás és mozgás egyre kellemesebb élménnyé válik. Javul a közérzetünk az ízületeink is hétről hétre, visszanyerik lassan a rugalmasságukat.
Az öntudat testtudat fejlesztésre, önismeretre és az állóképesség, egyensúlyérzék növelésére is kiválóan alkalmas. A módszer mindenki számára ajánlott korra, nemre való tekintet nélkül! A kisbaba úgy jön a világra, hogy tud természetesen levegőt venni és tartása is természetes. Figyeljük meg, ahogy a pici baba felemeli a fejét, tartja hason fekve a hátát is még sem fárad el, ösztönösen feszíti lazítja izmait friss és ruganyos tud maradni.

red-bg.jpg

KISMAMA JÓGA

Kedves Kismama!

Egészséges várandósságra, könnyebb szülésre, a szülést követő gyors regenerációra vágysz? Szeretnél egy érzékeny, gyöngéd és szoros kötődésre alapuló kapcsolatot kialakítani kisbabáddal már a magzati korban? A kismama jóga segít ebben!

Kutatások eredményei kimutatták, hogy milyen fontos az a kilenc hónap, amit az anyaméhben tölt el egy megszületendő csecsemő. A gyermek testi-lelki fejlődése már ekkor sok tekintetben eldől, befolyásolja az anya életmódja, táplálkozása, egészsége.

A terhesség 9 hónapja alatt a nőkben fokozódik a felelősségtudat. Az anyává válás periódusa egy egészségesebb, másik lényért is felelősséget vállaló, mélyebb érzést vált ki. A 9 hónap mind fizikai mind mentális szinten érzékelhető változásokkal jár.

A jóga ebben az életciklusban kiváló segítséget nyújthat a kismamának a stabil, életerős, egészséges, harmonikus, nyugodt állapot elérése érdekében, és rajta keresztül, közvetve a fejlődő magzatnak is, aki egy erős, energiáktól egyensúlyban lévő, megfelelő környezetben fejlődhet.

Megfigyelték, hogy azok a babák, akiknek a mamájuk a kismama jógával készült fel a szülésre, 10-20%-kal intelligensebbek, figyelmesebbek és gyorsabban tanulnak. Nem félnek, és a közösségben is jobban megtalálják a helyüket a későbbiekben is.

A kismama jóga segít abban, hogy a várandósság és a gyermek kihordása a lehető legkellemesebb legyen, s már a kezdet kezdetétől pozitív körülményeket biztosít a születendő baba számára. Javítja a testtartást, ezzel elősegítve, hogy a baba a megfelelő, optimális szülési pozícióba kerüljön a méhen belül, illetve a szülésre előkészítő módon erősíti és teszi rugalmasabbá a kismama testét.

A jógagyakorlatok segítik a lélek ráhangolódását az új helyzetre, felkészítik a testet a változásokra. A jóga biztosítja a kismama számára azt a nyugodt erőt és belső egyensúlyt, ami lehetővé teszi, hogy leküzdje az előtte álló kihívásokat. A jó közérzet és az elégedettség érzése átterjed a babára, az apukára és a család többi tagjára is.

A jógagyakorlás fejleszti a tudatosságot, a vizualizációs készséget, ami nagy mértékben segíti a személyes fejlődést – nemcsak a miénket, hanem a születendő gyermekünkét is. Az anya és a baba közötti harmónia már az anyaméhben kialakul. Az újszülött mozgása gyorsabban fejlődik, intelligensebb lesz, és mivel már az anyaméhben megtanult relaxálni, könnyebben kezeli majd a stresszhelyzeteket.

A kismama jógát bárki elkezdheti, akit nem tiltottak el különben a terhessége alatt valamilyen okból a mozgástól. A 13. héttől elkezdhető a kismama jóga és egészen a szülésig szabadon gyakorolható. A kismama jógát azoknak is javasoljuk, akik nem jógáztak korábban. A korábban jógázók is egészen új mozdulatokat fognak tanulni ezzel a módszerrel.

A 34-36. hét környékén érdemes bekapcsolni a papákat is a felkészülésbe. Nekik ingyenesek a foglalkozások, a lényeg az, hogy itt legyenek. A felkészülésnek ebben a célegyenesében olyan vajúdó technikákat, hangokat, stb. gyakorlunk, amelyek kifejezetten a szülés közben végzendők majd. A szülés után néhány gyakorlat rögtön segít a regenerációban, de a babával általában leghamarabb a 6. hetes kortól érdemes jönni a Babás Jógára.

Összefoglalva, a kismamajóga:

 • Lassú mozgásban tartja a gyakorlót, lágyan ringatja a méhen belüli babát
 • Megtanít koncentrálni, befelé a babára és belső énünkre figyelni, feléleszti természetes intuícióinkat és ösztöneinket, így áttételesen növeli önbizalmunkat és saját képességeinkbe vetett hitünket
 • Az egész testet erősíti, fokozza rugalmasságát
  A várandósság során fellépő panaszokat enyhíti, megszünteti
 • Az ízületek mozgékonyságát fokozza
 • Vérkeringést serkenti
 • Medencealapi izmok kondicionálásában segít
 • Mellizmokat, hátizmokat erősíti, csípőtájéki izmokat lazítja
 • Kifinomítja az érzékeket
 • Segít megtalálni és természetessé formálni a legkényelmesebb, illetve leghatékonyabb szülési testpozíciókat, tudatosítani, hogyan használhatjuk ki a gravitáció segítségét a szülés közben;
 • Rávezet, hogyan lehet a szülési kontrakciókat pozitívan fogadni, „megnyílni” és testtel-lélekkel átadódni a szülésnek;
 • Nem utolsó sorban segít a pocaklakó babával való korai kapcsolatfelvételben, és az iránta való bizalom és szeretet erősítésében.

A kismama jóga nemcsak fizikai és szellemi felkészülést nyújt a szülésre, hanem a regenerációs gyakorlatok révén az egészség, a fittség és a terhesség előtti kondíció visszaszerzésében is sok eszközt nyújt gyakorlóinak.

red-bg.jpg

A FOGLALKOZÁSOKRÓL

Egy foglalkozás általában 90 perces. Minden jógafoglalkozás elcsendesedéssel kezdődik, amelynek során a kismama lélekben is megérkezik és felkészül arra, hogy egy kicsit befelé fordulva önmagával és születendő gyermekével foglalkozzon. Ez az ideje a gyermekkel való mentális kapcsolat felvételének is. Ezután bemelegítés következik, amelynek során tetőtől talpig finoman átmozgatjuk a testet. A bemelegítést nyújtó, lazító gyakorlatok, folyamatos, szinte táncszerű mozgásban végzett testhelyzetek követik. A lágy, folyamatos mozgás sokat segít a kismama mozgáskoordinációjának megőrzésében, ami a növekvő pocak mellett nem is mindig olyan egyszerű.

Az ezt követő légzőgyakorlatok egy része a stressz-tünetek csökkentésében, másik része a koncentráció fejlesztésében és az idegrendszer hangolásában játszanak szerepet. Ezek az elemek rendkívül fontos részét képezik a kismama jógának.

Ezután következik a jóga nidrá, ami egy eredetileg 45 perces relaxációs gyakorlat, ám az órákon általában kb. 20 perces változatát szoktuk gyakorolni. A jóga nidrá része az úgynevezett szankalpa, ami nem más, mint egy rövid, jelen idejű pozitív kijelentés, amelynek segítségével a kismama saját magának ad pozitív programot, hogy a félelmeit és a tudatalattijában megbúvó gátló tényezőket pozitívan befolyásolja. Pl: “Könnyű és örömteli szülésem lesz.”
Az óra legvégén ismét légzőgyakorlatok lehetnek, vagy pedig egy óra végi OM mantrával válik teljessé a gyakorlás.

red-bg.jpg

Válj Klubtaggá!

A kedvezményes klubtagsági árak csak bejelentkezve és klubtagsági előfizetéssel együtt érheted el!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy nehogy lemaradj legújabb ajánlatainkról!